
Important information about your new 
Support Person Assistance Card 

Your Support Person Assistance Card allows you to 
travel with one support person, who does not need to 
pay a fare, when assisting you during your journey. Your 
support person can be different each time you travel. 
That’s because your Support Person Assistance Card is 
tied to you and not the person providing support to you. 

Frequently Asked Questions 

Q: �How do I use my Support Person Assistance Card? 
A:  �You use your Support Person Assistance Card any 

time you are travelling on the TTC and have someone 
supporting you. 

At a station
At a station you or your support person can show 
the card to a Collector or Customer Service Agent 
(CSA) prior to or after paying your fare. If you are 
paying by PRESTO, debit or credit card, you or your 
support person will need to tap your card, PRESTO 
Ticket, mobile phone or smartwatch on a fare gate 
to enter the station. If you will be transferring at any 
point in your journey take a paper transfer from the 
red transfer machine. Your tapped PRESTO, debit 
or credit card is your Proof-of-Payment. Keep your 
transfer or tapped method of payment with you and 
be prepared to show it to a TTC employee at any 
point in your journey. 

You or your support person must show your Support 
Person Assistance Card to the Collector or CSA so 
they know your support person does not have to pay 
a fare. 

On a bus
When travelling on a bus have your support person 
show your Support Person Assistance Card to the 
operator after you have tapped on a PRESTO reader 
or deposited your fare in the fare box. If you will be 
transferring at any point in your journey and have paid 
by cash, TTC ticket or token ask the operator for a paper 
transfer. Your tapped PRESTO, debit or credit card is 
your Proof-of-Payment. Keep your transfer or tapped 
method of payment with you and be prepared to show it 
to a TTC employee at any point in your journey.

On a streetcar
When travelling on a streetcar your support person 
should be prepared to show your Support Person 
Assistance Card to a fare inspector along with  
your tapped PRESTO, debit or credit card, or paper 
transfer as your Proof-of-Payment.

On Wheel-Trans
When travelling on Wheel-Trans have your support 
person show your Support Person Assistance Card 
to the operator after you have tapped on the PRESTO 
reader or provided your TTC ticket, token or cash to 
pay your fare. 

Q:  �Can I bring more than one support person with me? 

A:  �You can, but only one person is eligible to travel  
for free when supporting you during your journey  
on the TTC.   

Q:  �Are there any restrictions on the times or days 
when the Support Person Assistance Card can  
be used?

A:  �The Support Person Assistance Card is accepted any 
time. There are no specific time or day restrictions tied 
to its use.

Q:  �Do children who travel with a support person 
need to pay a fare? 

A:  �As long as they are 12 years or younger, they are free. 
Otherwise, they will need to pay a fare. 

Q:  �Can I lend my Support Person Assistance Card to 
someone else? 

A:  �No. You cannot lend your Support Person Assistance 
Card to someone else. You are able to travel with 
a different support person each time you travel, 
but you cannot lend your card to someone else to 
use when you are not travelling. Fraudulent use of 
this and other TTC photo identification cards is an 
offence under TTC By-law No. 1 and is subject to a 
fine and permanent loss of the card.

Q: �Can my support person travel for free when they 
are not travelling with me? 

A:  �No. The Support Person Assistance Card can only 
be used when someone is supporting you when you 
are travelling on the TTC. Fraudulent use of this and 
other TTC photo identification cards is an offence 
under TTC By-law No. 1 and is subject to a fine and 
permanent loss of the card.

Q:  �I lost my Support Person Assistance Card. Can I 
get another one? 

A:  �Please call TTC Customer Service at 416-393-3030 
and they will assist. 

The Bathurst Photo ID Office is not able to replace 
a lost Support Person Assistance Card, or renew an 
expired Support Person Assistance card unless a 
completed application is provided.

Q:  �Why do I have to renew my Support Person 
Assistance Card every three years?

A:  �Renewing your card every three years ensures that 
the information on the Support Person Assistance 
Card is accurate and up-to-date. Changes in 
personal circumstances or medical needs may occur 
and the renewal process allows us to better serve 
you by maintaining current records. It also ensures 
that the cardholder continues to meet the eligibility 
criteria for the fare exemption program. 

For more information about the Support Person 
Assistance Card visit ttc.ca. 


